Over Zoeterwoude
Zoeterwoude is een klein dorp aan de rand van het Groene Hart, dicht tegen de stad Leiden aan. Het gebied is rijk aan natuur, water, weidelandschap en cultuurhistorie. Een typisch veenweidegebied met veel oude boerderijen en leveranciers van topklasse boerenkaas.
Sociaal, ondernemend en duurzaam
Zoeterwoude is trots op zijn agrarische achtergrond en dorpscultuur, maar vooral op zijn zelfstandige identiteit, de lokale bedrijvigheid en de korte lijntjes met de inwoners. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, zodat al dit moois ook in de toekomst te bewonderen is!
Weids en groen
In Zoeterwoude kun je nog (mee)genieten van het echte boerenleven. Grasgroene weilanden, smakelijke kazen en bloemrijke bermen. Loeiende koeien en zoemende bijen. En dat op een steenworp afstand van het stadse leven!
Bedrijvigheid en nabuurschap
Zoeterwoude, bekend om de wielercourse met het mooiste rondje rond de kerk, is een kleine, groene gemeente met 10.000 inwoners en bestaat uit verschillende dorpjes en dorpslinten. Elk met een eigen cultuur en, nabuurschap. Vaak ook met een lokale bakker, slager én kleinschalige industrie. Langs de Oude Rijn liggen ook een aantal grote bedrijven, zoals Heineken en een meubelboulevard, die een goede ontsluiting hebben dankzij de A4.
De verschillende buurtschappen worden onderling verbonden door historische kerkenpaden. Kenmerkend voor het landschap zijn de ‘pestbosjes’ die stammen uit de tijd dat Nederland nog regelmatig getroffen werd door de veepest. Op de plek waar men het dode vee had begraven, plantte men bomen. Een sloot rondom moest voorkomen dat het nieuwe vee besmet kon raken. Zo ontstonden er eilandjes in de weilanden.
Duurzaamheid staat voorop!
De laatste jaren wordt hard gewerkt aan een duurzaam en klimaatbestendig Zoeterwoude. Deze goede ontwikkeling is mede te danken aan acties van burgers en bedrijven. Iets dat de van nature duurzame gemeente Zoeterwoude graag ondersteunt. Duurzaam bouwen, ondernemen, vervoer en energie zijn slechts enkele onderwerpen die op het duurzaamheidsprogramma staan. En biodiversiteit natuurlijk!
Biodiversiteit en bijen
Variatie in dieren- en plantensoorten is ontzettend belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Omdat er verschillende soorten zijn, blijft de natuur in evenwicht. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Zo maakt Zoeterwoude zich sterk voor de bij en is het onderdeel van het eerste Bijenlandschap in Nederland; een regionaal netwerk van bloemrijke bermen, tuinen en (bedrijven)terreinen dat speciaal voor bijen en andere bestuivende insecten is opgezet. Op deze manier wordt er voldoende voedsel en nestgelegenheid voor hen gecreëerd. Bijen zijn namelijk van groot belang voor de bestuiving van bloemen en planten én van onze voedselgewassen. Dankzij dit Bijenlandschap kunnen zij zich makkelijker verspreiden. Kijk voor meer info op www.bijenlandschap.nl
Op het bedrijventerrein Grote Polder vind je een mooi voorbeeld van deze samenwerking. Fiets maar eens langs de bijenronde en ontdek de vrolijke perken, plantenbakken, groene wanden én bijenhotels. Zo wordt het niet alleen een stuk aantrekkelijker voor de bij, maar ook voor bezoekers en werknemers.