A A A English German Dutch
Boerenlandpad de Weipoortroute

Boerenlandpad de Weipoortroute

De Weipoortroute is een prachtige wandeling door het polderlandschap van Zoeterwoude. De route doorkruist de Groote Westeindsche Polder, de Westbroekpolder en de Grote Polder. Onderweg kom je langs de Nieuwe Weg die, anders dan zijn naam doet vermoeden, uit de 15e eeuw stamt en de oude Weipoort verbindt met het jongere dorp.

Tijdens de wandeling kun je genieten van oer-Hollandse vergezichten en ruimte, ondanks dat de stad op slechts een steenworp afstand ligt. Je komt langs de Grote Molen uit 1626 en grazende koeien. Weidevogels, zoals kieviten en grutto’s, vliegen af en aan. En met een beetje geluk spot je ook een ooievaar.

Het groene landschap kenmerkt zich door lichte glooiingen; een overblijfsel van de oude riviergeultjes die in de loop der tijd dichtgeslibd zijn met klei. Als gevolg hiervan kwam deze grond hoger te liggen dan de inklinkende veengrond.

De Weipoortroute en de Balkengatroute (6 km) ontmoeten elkaar in Zoeterwoude-Dorp en kunnen daar aan ‘elkaar geknoopt’ worden. Je vindt hier meer informatie over de Balkengatroute.

Tip: Met het GPX-bestand kun je deze wandelroute van punt naar punt volgen met je mobiele telefoon. Handig, want dan weet je altijd waar je bent!
Je kunt hier een PDF van de route downloaden.

Praktische informatie
Soort route: wandelen
Afstand: 9,5 km
Startpunt: Café de Meester, Zuidbuurtseweg 58 Zoeterwoude

Op het land van de boer

Houd in de gaten dat de boerenlandpaden zijn geopend van 15 juni t/m 15 maart. Daarbuiten zijn de routes afgesloten i.v.m. het broedseizoen.

De wandelingen leiden dwars door de weilanden, langs de koeien en schapen. Honden zijn vanwege besmettingsrisico’s voor het vee dan ook niet toegestaan.

De boer verwelkomt je op zijn terrein; gedraag je als een goede gast.

Tip: Vergeet niet om contant geld mee te nemen voor lekkere producten bij de boer!

Let op: dit boerenlandpad is gesloten tijdens het broedseizoen (15 maart tot en met 15 juni).

Wil je verder wandelen in de regio? Neem dan een kijkje op deze pagina of op de website van Landschapsfonds Holland-Rijnland.

Meld blokkades of ontbrekende routebordjes
Blokkades op het pad of ontbrekende routebordjes kun je vanaf nu melden op meldpuntroutes.nl. Het gezamenlijke meldsysteem van Wandelnet en Fietsplatform vervangt het bestaande BordjeWeg en MeldpuntWandelen. Voor jou als fietser en wandelaar betekent dat nog meer gemak: één (mobiele) website voor alle meldingen. Neem snel een kijkje op meldpuntroutes.nl.